Szent Cecilia Kórus , Dunaharaszti

Aki szépen énekel, kétszeresen imádkozik !

Kezdettől napjainkigkereszt_nemzeti_szinnel.jpg


1930-tól 1944-ig teljesített szolgálatot a plébániatemlomban egy dalárdaként emlegetett férfikórus, mely 20-25 tagot számlált. A kántor, Pálfay (Paldauf)Gábor vezette az énekkart. Ők a karzaton egy szólamban énekeltek, segítették a kántor munkáját.

hangjegyek_hullamzo.jpg

1950-től 1953-ig működő vegyeskar rövid ideig működhetett (sajnos tudjuk az okát), de egy akkor iskolás kislány, Gömöriné Fajta Anna most is közöttünk van. Ez a kórus négy szólamban énekelt latin és magyar nyelven, ők énekeltek először Harasztin húsvéti szent időben Passiót. A kórus vezetője a kántor, Szentirmay Antal volt.

hangjegyek_hullamzo.jpg

1991-ben hosszú idő elteltével, Mátrai Imre az egyházközség kántora alapított énekkart, akkor tíz fővel, és hét és fél éven keresztül nagyon sok kórusművet tanított be. Változó létszámmal működtek, s 1997-ben fogadták Haraszti testvérvárosának Altdorfnak kórusát, s közös hangversenyt adtak  a Művelődési Házban. 1998-ban viszonozta a kórus a látogatást, s felejthetetlen napokat töltöttek Altdorfban.

hangjegyek_hullamzo.jpg

1999. januártól júliusig átmeneti időszak következet, Németh        Árpád és Fülöp Győző vezették az énekkart.

hangjegyek_hullamzo.jpg

1999. augusztusától felkérésre Bánky Tamás elvállalta kórus vezetését, akivel új korszak kezdődött az énekkar, és az énekelni vágyók életében.

Bánky Tamás énektanár, kórus- és zenekari karnagy. Sok évtizedes tevékenysége alatt - főleg ifjúsági kórusokkal -  számtalan aranyoklevelet, díjat nyert, hatalmas rutinnal és türelemmel kezdte tanítani és vezetni, az akkor még 10-12 főnyi kórust. Fáradhatatlanul járt ki hetente Budapestről Harasztira, hogy megtartsa a próbákat.

Tudatos, hozzáértő, és kitartó munkája nyomán a kórus hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Létszámunk ma már több mint kétszeres, kottatárunk számozása elhagyta a 200-at.

Hihetetlen erővel dolgozott az énekkar előmenetele, felemelkedése érdekében. Minden kapcsolatát megmozgatta, vendég kórusokat hívott, akikhez mi is elmentünk énekelni, s észrevétlenül tanultunk (csodálatos pedagógia).

Szigorú, a "lécet" magasra tevő, a szinvonalból nem engedő karnagy. Neki köszönheti a kórus a jelenlegi tudását, zenei fejlettségét.

Pályázatokat írt, és nyert el a kórus számára, amivel segítette működésünket, utazásainkat. Városi ünnepségekre kezdtek meghívni minket.

2006-ban, a kórus 15 éves születésnapján ünnepi hangversenyt adtunk a templomban. A hangverseny után következett a meglepetés.

          Arany plakett -et kaptunk a városunk polgármesterétől.

hangjegyek_hullamzo.jpg

2008-ban Bánky Tamás karnagy úr átadta a kórust. Nem hagyott el minket, most is betanít, ha kell vezényel, és velünk énekel. Ahol csak tud, segít fiatal utódjának. Kicsit megfáradt, de hát az embernek közel a nyolcvanadik évéhez, azt hiszem ez megbocsájtható. Minden tiszteletünk, és köszönet illeti azért, hogy ilyen színvonalra emelte a kórust.

Fiatal kántorunk, Fezekas Tamás vett át minket, nem kis felelősséget vállalva magára. A mi dolgunk segíteni a munkáját mindenben, az ő feladata pedig megtartani az elért eredményeket, s tovább fejleszteni azokat.

A jó Isten segítse, adjon erőt és kitartást munkájához, s nekünk is, hogy segítségére lehessünk, és együtt dolgozhassunk mindannyiunk örömére 

iras_es_kereszt.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 9
Heti: 78
Havi: 346
Össz.: 161 711

Látogatottság növelés
Oldal: 4. Kezdettől napjainkig
Szent Cecilia Kórus , Dunaharaszti - © 2008 - 2019 - szentceciliakorus.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »